PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


26.11.2019, 06:06  Na ścieżkach nauki  Zdrowy styl życia  Kulinaria
wstecz

Regeneracja na talerzu - zupa, czosnek i ciasto


Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym "lekiem" jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.

Zupa jest środkiem regenerującym, znanym na całym świecie. Ciepły wywar to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, który pozwala odzyskać siły. W badaniu z 2000 roku na temat korzyści płynących z rosołu, opublikowanym w czasopiśmie medycznym "Chest", wykazano, że rosół pozwala skuteczniej walczyć z infekcją, jednak naukowcom trudno było wskazać, co dokładnie wpływa na tę uzdrawiającą moc wywaru. Pewne jest to, że na całym świecie zupa, w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha.


Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood.


Zaskakującym nowicjuszem w pierwszej lidze leczniczych składników jest koper włoski. Znany jest z tego, że wspomaga trawienie, łagodzi również bóle miesiączkowe. Posiada właściwości przeciwzapalne, jest również bogaty w aminokwasy, błonnik, flawonoidy i witaminę C.


Niezawodny okazuje się również czosnek, który stanowi nieocenioną pomoc, gdy tylko odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia. Warto traktować go również jako środek profilaktyczny.


"Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stwierdził: +niech nasze pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem+. Jedynie długotrwała dieta, o stabilnym składzie, modyfikuje na dłużej enterotyp jelitowy, wpływając na naszą odporność. Aczkolwiek niektóre z pokarmów, stosowane właściwie i prawidłowo, mają większy wpływ na naszą odporność niż inne" - podkreśla dietetyk Emilia Ostrowska. "Czosnek - bogaty w związki siarki, pomaga w produkcji glutationu. Pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże z uwagi na silne działanie antybakteryjne. Podobne właściwości ma cebula" - wyjaśnia.


Ostatnie słowo należy do ciasta. Kto powiedział, że regeneracja musi być pozbawiona odrobiny przyjemności. Najlepiej, jeśli dodamy do niej sezonowe owoce. Zatem owoce pod kruszonką wykonaną np. z płatków owsianych, mogą okazać się przyjemnym sposobem na dostarczenie cennych witamin. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
POLSKI CZOSNEK
Bydgoszcz, 28.08.2019. Czosnek pospolity. (tż/awol) PAP/Tytus Żmijewski

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.