PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


02.11.2019, 07:07  Kulinaria
wstecz

Czas wężymorda nastał w kuchni


Październik i listopad to czas zbioru skorzonery, delikatnego warzywa korzeniowego, które w smaku przypomina szparagi. Skorzonera swą drugą nazwę, czyli wężymord, zaczerpnęła od pierwotnego zastosowania. Jej sok był bowiem stosowany, aby zniwelować skutki jadu po ukąszeniach żmii.

Skorzonera powoli wraca do łask, dzięki modzie na przywracanie do kuchni zapomnianych warzyw. Z warzyw korzennych jadamy już nie tylko marchewkę, pietruszkę czy buraka ćwikłowego, ale też np. topinambur.


Skorzonera jest rośliną o wąskich liściach, jadalnym korzeniu o ciemnobrunatnej lub czarnej skórce i białym miąższu. Można by pomyśleć, że jej alternatywna nazwa - wężymord wzięła się właśnie ze względu na podobieństwo warzywa do węża. Ale tak naprawdę chodzi o to, że w medycynie ludowej skorzonera służyła do leczenia ukąszeń jadowitych węży. W smaku przypomina nieco szparagi i idealnie nadaje się do praktycznie każdej obróbki termicznej.


Przed spożyciem korzenie należy dokładnie umyć, a później obrać ze skórki. Uwaga - przy obieraniu skórka silnie farbuje ręce, zabarwiając je na czerwono-brunatny kolor. Warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne. Podczas obierania warzywo wydziela mleczny, mocno klejący się sok. Starty na tarce korzeń można jeść w wersji surowej czy dodatek do sałatek warzywnych.


To warzywo nie tylko smaczne, ale też pełne właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor, witaminy B1, B2, C i E oraz - mający silne właściwości przeciwutleniające - karoten. Ze względu na zawartość inuliny, skorzonera polecana jest zwłaszcza osobom chorującym na cukrzycę. (PAP Life)


ag/ jbr/



Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.