PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


28.10.2019, 07:07  Kulinaria
wstecz

Pietruszka - rodzimy superfood


W poszukiwaniu produktów odżywczych, wzbogacających naszą dietę, dostarczających nam niezbędnych składników, potrzebnych witamin i minerałów, nie zapomnijmy o rodzimych produktach. Takim jest z pewnością pietruszka, a w szczególności - natka.

Natka pietruszki to zielona część rośliny popularnej we wszystkich regionach świata, cenionej ze względu na walory smakowe i szereg właściwości odżywczych.


Charakteryzuje się sporą zawartością witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). Oczywiście, największym atutem jest zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się jej nawet 160 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy papryka. Liście stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu.


Nie zapominajmy też, że natka zawiera również sporo wartościowych minerałów, głównie magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, sodu, a także cynku, miedzi i manganu. Obecne w liściach żelazo jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C. Większość cennych składników tego zielonego superfoodu ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze, dobrze jest, tam gdzie to możliwe, dodawać ją w formie nieprzetworzonej.


Sporo żelaza w towarzystwie witaminy C to powód, by wzbogacić o natkę pietruszki dietę osób zmagających się z anemią. Jak przemycić więcej tego składnika do diety? Oczywiście, możemy ją hojnie dodawać do warzywnych koktajli, posypywać nią różnorodne dania. Kto zaś nie spróbował jeszcze pietruszkowego pesto, powinien to nadrobić.


Do przygotowania zielonego pesto z pietruszki potrzebujemy: małego pęczka pietruszki, garści orzechów laskowych, 2 łyżek tartego parmezanu, 75 ml oleju rzepakowego nierafinowanego, ząbka czosnku i łyżki soku z cytryny, soli i pieprzu.


Na początek blendujemy orzechy włoskie, ser i czosnek tak, aby składniki dobrze się rozdrobniły. Później dodajemy posiekaną natkę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Miksujemy dokładnie, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pesto pietruszkowe będzie doskonałym dodatkiem np. do kanapek, grzanek z wędzonym łososiem, a także do ulubionego makaronu. (PAP Life)


dki/ jbr/


Załączniki
WARSZAWA WARSZTATY KULINARNE Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Warszawa, 04.10.2017. Studio kulinarne CookUp. Warsztaty kulinarne z kucharzem, dziennikarzem kulinarnym Tomaszem Jakubiakiem. Nz. siekanie natki pietruszki (am) PAP/Kalbar

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.