PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


20.09.2019, 14:14  Kulinaria
wstecz

Kuchnia chińska to kuchnia regionów


"Jedzenie zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu Chińczyków, jest również mocno zakorzenione w kulturze. Już od progu, zaraz po powitaniu, gospodarz zapyta czy coś zjemy" - wyjaśnia Zhang Zhonghua, Radczyni Kultury z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.

"W Chinach mamy osiem najważniejszych szkół kulinarnych, oferują one tak wiele specjałów, że trudno wskazać ten najbardziej charakterystyczny. Kuchnia chińska, to kuchnia regionów, w której niezwykłą wagę przykłada się do smaku potraw, ale również ich wyglądu i wartości odżywczych. Równocześnie jest to bardzo ważny element naszej kultury, którym chcemy się dzielić" - podkreśliła w rozmowie z PAP Life Zhang Zhonghua.


Jak podkreśla, jedzenie zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu Chińczyków. Przynajmniej trzy posiłki przygotowywane są w domu i spożywane wspólnie z rodziną. To bardzo ważny element kulinarnej celebracji, ale również rodzinnego czasu. Pewne przysłowie Chińskie wskazuje również, że kuchnia i potrawy są niczym niebo na talerzu. Nijak się to ma do tego, co my przez wiele lat nazywaliśmy chińszczyzną.


Z jednej strony mamy bardzo wysublimowaną - choć jak na gusta samych Chińczyków zbyt słoną i nieco tłustą - kuchnię Shandong. Choć dla wielu stanowi ona jedną z kulinarnych perełek Chin. Jeśli poszukujemy nieco lżejszych dań, warto zwrócić uwagę na kuchnię kantońską, opartą na naturalnych składnikach. Dodatkowym jej atutem jest jej różnorodność - wiele potraw jest gotowanych na parze, całość wzbogacają aromatyczne dodatki, które pozwalają nam zdecydować o tym, czy danie ma być bardziej ostre, czy może bardziej subtelne.


Jeśli komuś dalekie są smaki kuchni chińskiej, Zhang Zhonghua zachęca, aby wgryźć się w kulturę Chin, za sprawą festiwalu kulinarnego A bite of China, który trwa do 22 września. "Poprzez festiwal chcemy także przybliżyć mieszkańcom Warszawy kuchnię chińską w jej najlepszym wydaniu, w postaci popisowych dań przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni i serwowanych w najlepszych restauracjach chińskich w stolicy" - mówi.


Organizatorem festiwalu jest Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce, przy współpracy z Biurem ds. Obywateli Chińskich za Granicą Rządu Ludowego Prowincji Shandong. W festiwal zaangażowanych jest też 12 stołecznych restauracji. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
CHINY PEKIN
Chiny, Pekin, 23.07.2018. Wangfujing Snack Street. Pekiński street food, czyli uliczne jedzenie. (mb/awol) PAP/Marcin Bielecki

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.