PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


22.08.2019, 14:14  Kulinaria
wstecz

Tosty francuskie - przysmak antycznych smakoszy?


Nawet najlepszy chleb w końcu wysycha. Co można zrobić z czerstwym pieczywem? Możemy je np. pokruszyć i dodać do zupy. Z kolei w starożytności chleb prażono, uznając, że spożywany w takiej postaci, uchroni przed zatruciem pokarmowym wywołanym przez nadpsuty trunek.

Czerstwym chlebem zagęścimy zupę, potrawkę lub sos. Da się też z niego zrobić grzanki do tych potraw. Możemy wykorzystać go do zrobienia panzanelli - toskańskiej sałatki, w której wiadomy składnik łączy się z pomidorami, czosnkiem, oliwą, bazylią i parmezanem. Inna opcja to kultowa sałatka Cezar z sałatą rzymską, grzankami i parmezanem.


Grecy, a potem Rzymianie prażyli chleb i serwowali go z winem. "Wierzyli, że zwęglone brzegi grzanki obniżają kwasowość ewentualnie nadpsutego trunku. Zatem do każdej szklanki wina podawali grzankę, kromkę opieczonego chleba. Zwyczaj ten przetrwał wszędzie tam, gdzie dotarli Rzymianie" - pisze Adrianna Stawska-Ostaszewska w książce "Dzieje łakomstwa i obżarstwa".


Apicjusz, znany antyczny smakosz, w cennej dla gastronomii książce "O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć" proponuje namoczyć kawałki czerstwej bułki w mieszaninie jajek i mleka, usmażyć na gorącej oliwie, a następnie polać miodem. Czyż to danie nie przypomina dzisiejszych tostów francuskich?


Co interesujące, angielska nazwa "toast" wywodzi się od łacińskiego "tostus", czyli palony lub prażony. Pierwszy pisany dowód tego, że brytyjskie tosty mają długą historię, znajdziemy w "Wesołych kumoszkach z Windsoru" Williama Szekspira z 1602 r. Zmarznięty Falstaf po przymusowej kąpieli w Tamizie powiedział do swojego sługi w następujący sposób: "Idź, przynieś mi kwartę wina z grzankami".


W kategorii niespodzianek językowych nic nie przebije zdziwienia Polaków, którzy odwiedzają Czechy. Często mijając piekarnie, widzą na witrynach napis "Cerstvy chleb". Mogą zachodzić w głowę, czyżby nasi południowi sąsiedzi mieli w kwestii pieczywa odmienne upodobania. Tymczasem słowo "cerstvy" w języku czeskim oznacza "świeży". (PAP Life)


ag/mdn/


Załączniki
CIECHANOWIEC XIX PODLASKIE ŚWIĘTO CHLEBA
Ciechanowiec, 11.08.2019. XIX Podlaskie Święto Chleba, 11 bm. w Ciechanowcu. Obchody są organizowane przez Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Celem imprezy jest zachowanie i przekaz tradycji żniwnych, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej i ochrona dziedzictwa kultury ludowej. (mz/das) PAP/Michał Zieliński

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.