PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


10.01.2019, 13:13  Kulinaria
wstecz

Woda dla smakoszy


Wiemy, że jest zdrowa i należy codziennie wypijać jej przynajmniej dwa litry. Ale czy ktoś zastanawiał się kiedyś nad smakiem wody? W dobie nurtów wellness woda zyskuje wartość dodaną z lekką nutką snobizmu.

Wodzie od wieków przypisuje się właściwości lecznicze - i słusznie. Hydroterapia koi ciało i ducha, regularne spożycie odpowiedniej ilości wody zbawiennie wpływa na nasze zdrowie. Trudno się dziwić, że w czasach, kiedy jesteśmy tak pochłonięci różnorodnymi nowinkami, pojawiają się również te wzbogacające wartość samej wody.


Rok temu wiele emocji wzbudziły dyskusje na temat wody alkalicznej - znalazła ona równie wielu zwolenników, co przeciwników. Nie mniej emocji wzbudzi zapewne fakt, że można nabyć butelki z wbudowanymi kryształami - woda infuzowana w ten sposób zapewne posiada pewną wartość, przeliczalną nie tylko na zyski producentów. I tak coś, co jest nam dane z natury, zostało spakowane, wzbogacone o szczyptę snobizmu i sprzedawane niczym dobra luksusowe.


A sokoro woda nosi znamiona trunku wykwintnego, nie brakuje również jej smakoszy - wodnych sommelierów. Choć my rzadko zastanawiamy się nad jej smakiem, oni potrafią wyczuć te drobne, dla nas nieuchwytne, niuanse. O jej wartości świadczy nie tylko źródło z jakiego pochodzi, ale również wskaźnik TDS, na podstawie którego określa się ilość substancji mineralnych rozpuszczonych w wodzie.


Prawdziwą gwiazdą wśród sommelierów wody stał się Martin Riese. Jako pierwszy w USA certyfikowany sommelier wodny, wprowadził 45-stronicowe menu z wodą w barze Ray's & Stark.


"Prawie każdego dnia, spotykam ludzi przewracających oczami, kiedy słyszą określenie +sommelier wodny+, a kiedy mówię im, że mogę dopasować wodę do jedzenia, reakcje są jeszcze bardziej widoczne" - przyznaje na łamach "The Guardian" Riese.


Sommelier wodny przyznaje, że większość ludzi nie myśli o smaku wody, ponieważ wymaga to dużego wysiłku. "Kiedy dokonujemy degustacji, w rzeczywistości polegamy na trzech zmysłach: smaku, wzroku i węchu. Woda jest wymagająca, ponieważ można polegać wyłącznie na smaku" - podkreśla na łamach "Business Insider" Riese. Dodaje, że wodę, podobnie jak wino, można doskonale parować z jedzeniem. (PAP Life)


mdn/ jbr/


Załączniki
NAPA?J
Warszawa, 02.08.2017. Nalewanie wody mineralnej gazowanej do szklanki (jt/am) PAP/Jacek Turczyk

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.