PAP life
Użytkownik:
Hasło:
Kontakt z redakcją


11.08.2017, 06:06  Na ścieżkach nauki  Obyczaje i osobliwości  Zdrowy styl życia  Turystyka  Kulinaria
wstecz

Szynka Podstolego i nitki z sera owczego w finale ogólnopolskiego konkursu


Szynka Podstolego, chleb pajda na liściu kapusty ze smalcem, pokrzywa w soku jabłkowym i nitki z sera owczego oraz inne produkty regionalne z Małopolski znalazły się w finale ogólnopolskiego konkursu Polskiego Producenta Żywności 2017.

Jury oceniające małopolskie produkty regionalne po degustacji 14 zgłoszonych produktów nie mogło się zdecydować i jednogłośnie zdecydowało, że wszystkie zgłoszone przysmaki przechodzą do kolejnego, ogólnopolskiego etapu konkursu.


Wśród nominowanych znalazły się także: kiełbasa szynkowa i wieprzowo-cielęca, szynka staropolska, boczek wędzony parzony i kiełbasa z chłopskiej zagrody.


W konkursowym zestawie są także pierogi z cielęciną i kurkami, ekologiczny miód ze spadzi iglastej, przysmak cygański, filety śledziowe marynowane oraz ser twarogowy półtłusty tradycyjny i kiełbasa wiejska podsmażana.


"Nasze tradycyjne, regionalne produkty, z których słynie Małopolska, wyróżnia unikalna receptura oraz niepowtarzalny smak. Przygotowywane na bazie naturalnych składników produkty są naszą wizytówką, a ich smakiem zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale również turyści odwiedzający Małopolskę. Nasze dziedzictwo kulinarne, to nasz znak firmowy, dlatego wszelkie konkursy wyróżniające naszych producentów mają dla nas ogromne znaczenie" - podkreślał przewodniczący kapituły konkursowej, wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak.


Laureatów XXI edycji konkursu "Polski Producent Żywności 2017" poznamy jesienią. (PAP Life)


hp/ jbr/


Załączniki
WIELICZKA PIECHOCIŃSKI WIZYTA W ZAKŁADZIE GARMAŻERYJNYM
Wieliczka, 18.08.2015. Wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak zwiedza firmę ?U Jędrusia?, jednego z największych producentów chłodzonych wyrobów garmażeryjnych oraz dań gotowych (abug) PAP/Jacek Bednarczyk

Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.