PAP life
Użytkownik:
Hasło:

PAP Life na YouTube

Kontakt z redakcją


03.02.2017, 12:12  Turystyka  Kulinaria
wstecz

Pad thai - klasyka kuchni tajskiej


Jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej jest pad thai. Łączy w sobie słodki, kwaśny i słony smak. Jego bazą jest makaron ryżowy. W Bangkoku pad thai łatwo znaleźć na ulicznych stoiskach z jedzeniem.

"Pad thai ma tak świetną kombinację smaków, jest tak pyszny, że w rozmaitych rankingach najlepszych dań świata jest w pierwszej dziesiątce. Króluje w kuchni ulicznej. Jest tani i szybki w przygotowaniu. Nie tylko Tajowie, ale też turyści, którzy tłumnie odwiedzają Tajlandię, lubują się w pad thaiu" - opowiada PAP Life Alicja Than, znawczyni kuchni azjatyckiej, współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Mistrzyni kulinariów podzieliła się swoim przepisem na pad thai.


Składniki potrzebne do przygotowania pad thaia (4 porcji) to: 400 g makaronu ryżowego (płaski), 150 g piersi z kurczaka, 2-3 łyżki oleju (do smażenia), 4 ząbki czosnku, 2-3 dymki (szczypiorku), 2-3 szalotki, 1 limonka, 160 g tofu, 4 jajka, 1 szklanki podsmażonych orzeszków arachidowych, 100 g kiełków sojowych, garść świeżej kolendry, 1 małe czerwone chilli lub odrobina sosu Sriracha". Na sos składają się: 3 łyżki cukru palmowego, 1 łyżka białego cukru, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pasty z tamaryndowca.


Jak podaje Than: "Składniki sosu gotować przez kilka minut aż się zagęści. Tofu usmażyć na oleju. Odłożyć na bok. Przygotować wszystkie składniki i podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od tego jak duży wok wykorzystany będzie do smażenia. Pad thai należy smażyć po 1-2 porcji na patelni".


Co robimy w kolejnym etapie? "Na oleju podsmażyć szalotki i czosnek. Dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Włożyć namoczony makaron i podlać wodą (ok. 1 łyżka). Wlać 2-3 łyżki sosu do pad thai. Makaron przesunąć na jedną stronę patelni. Na boku usmażyć jajko. Wymieszać z makaronem. Dodać tofu, chilli i orzeszki. Serwować z lionką, posypany kolendrą" - objaśnia Than. (PAP Life)


ag/ zig/



Copyright © PAP SA 2012 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.